eZlatibor.rs


Zlatibor je reprezentativna planinska regija koja se ističe svojom ogromnom površinom od oko 1000 km2. Ova planina se prostire na impresivnih 30 km dužine i do 15 km širine. Svojim pravcem koji se pruža sjeverozapadno-jugoistočno, Zlatibor dominira nad okolinom. Njen najviši vrh, fantastični Tornik, iznosi impresivnih 1496 m. Ovo čarobno mjesto je dobro poznato kao ljetovalište, zimovalište, spasonosno klimatsko ljekilište, te je neizbježan izbor za sve one koji žude za potpunim uživanjem u prirodnim ljepotama. Zlatibor leži na sjevernom području pod nazivom Stari Vlah, koje predstavlja granično područje između Raške, Hercegovine i Bosne. Administrativni centar ove čarobne regije je mala, ali šarmantna varošica Čajetina, dok je sam Zlatibor u svakom pogledu, izuzev administrativnog, u suštini centar gradić Kraljeve Vode Zlatibor. Kraljeve Vode Zlatibor, slavno turističko odredište, privlači veliki broj posjetilaca svojom harmoničnom atmosferom.

 

Zlatibor također obuhvata nekoliko mjesta koja se nalaze unutar same planine. To su: Alin Potok, Bijela Rijeka, Branešci, Burađa, Golovo, Gostilje, Dobroselica, Draglica, Drenova, Željine, Jablanica, Jasenovo, Kremna, Kriva Rijeka, Kućani, Ljubiš, Mokra Gora, Mušvete, Negbina, Ojkovica, Oko, Ribnica, Rožanstvo, Rudine, Semegnjevo, Sirogojno, Sjeništa, Stublo, Trnava, Uvac, Šljivovica i mnoga druga. Na padinama Zlatibora, odnosno na prolazima prema susjednim planinama - Tari, Ponikvama, Jadoviku, Mučnju - smjestila su se i sela kao što su Bioska, Vrutci, Ravni, Drežnik, Drijetanj, Zbojštica, Kačer, Mačkat, Nikojevići, Ljubanje, Skržuti, Stapari, Tripkova i druga.

 

Prirodne granice Zlatibora prepoznaju se na južnoj i istočnoj strani, a one su zapravo rijeke Uvac i Veliki Rzav. Sa zapadne strane, Zlatibor graniči sa susjednom Bosnom, uključujući sela Mokra Gora, Semegnjevo i Jablanicu. Od davnina je Zlatibor imao izuzetan značaj kao područje na granici. Na brdu Cigli kod Jablanice, i danas jasno možemo vidjeti granicu Srbije s dvije moćne carevine - Austro-Ugarskom i Turskom.

 

Zlatibor se nalazi na pola puta između Beograda i crnogorskog i dubrovačkog primorja. Ovaj prelijepi krajolik je važna tačka na mnogim magistralnim putevima i prugama, uključujući prugu Beograd-Bar. Najbliži veći grad koji se nalazi u neposrednoj blizini je Užice.